Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

podzimmartina-lmx_i16.jpg

Zápisník redakce: Na všem hledej to krásné

Hurá, podzim je tady! Chápu, že ne všichni z toho, že venku padá listí, jásáte stejně jako já. Někdo nejspíš smutní, že už skončilo léto a teplé počasí. Někdo netrpělivě čeká, až přejde sychravý podzim, napadne sníh a začne lyžařská sezóna. A je to tak v pořádku, každý z nás má rád něco jiného.

Na jaře všechno kvete a je to takové veselé a plné energie. V létě nás čekají prázdniny a dny strávené u vody a na táborech. Na podzim se naopak příroda ukládá ke spánku, což je i pro nás příležitost trochu zvolnit. Zima je neodmyslitelně spjatá s Vánoci, lyžováním a bruslením. Každé roční období má to svoje a my máme z něčeho větší radost, z něčeho menší a z něčeho občas žádnou. Nemá ale smysl sedět a fňukat, že je moc zima, moc teplo, moc deštivo, moc sychravo…

Zrovna podzim, který oficiálně začne tuhle neděli, je roční období, které je u spousty lidí velmi neoblíbené. Já ho mám ovšem ráda pro tu jeho melancholickou atmosféru. Miluju, když mi barevné listí šustí pod nohama a doma si můžu zapálit svíčku a zalézt pod deku s knížkou v ruce… Pojďme na všem hledat to hezké a zaměřit se na to krásné, co nám následující měsíce přinesou.

Tady je seznam toho, na co se během podzimu těším. Třeba v tom i zarytí odpůrci podzimu najdou něco krásného, aby pro ně následující měsíce nebyly takové utrpení a čekání na jejich oblíbené roční období:

Už se těším na to, až budu péct jablečný koláč, nebo skořicové šneky. V létě totiž bylo takové vedro, že opravdu nepřicházelo v úvahu, abych v našem rozpáleném panelákovém bytě ještě zapnula troubu a vyhřívala si to tam ještě víc.

Už se těším na to, že budu moct nosit ten nový svetr. Koupila jsem si ho v srpnu, ale pořád na něj bylo moc vedro. Sezónní oblečení prostě do obchodů přichází s předstihem, takže občas musíme počkat, než přijde počasí na to, abychom si nový kousek mohli vzít na sebe.

Už se těším na chvilky pod dekou s knížkou v ruce. Číst si na lehátku u bazénu, když je třicet stupňů ve stínu, a číst si doma pod dekou, když venku prší, jsou dvě odlišné věci a každá má jinou atmosféru.

Už se těším na procházky spadaným listím. V žádném jiném ročním období se vám nestane, že vám pod nohama šustí listí. Mám moc ráda, když můžu vyrazit na procházku, užívat si krásy přírody, odreagovat se a odpočinout si.

Už se těším na tvoření na misijní jarmark. V neděli 20. října je misijní neděle a při té příležitosti se v mnoha farnostech koná misijní jarmark. Znamená to vyrobit různé produkty a výtěžek jejich prodeje pak putuje na misie. Moc si vždycky užívám samotné tvoření a ještě mám radost, že je to na dobrou věc.

Už se těším na nový diář. Mám ráda plánování a diář si vždycky linkuju sama do tečkovaného zápisníku, ať je přesně podle mých představ. Začínám proto už na podzim, abych byla nachystaná na leden. Navíc už teď se objevují povinnosti, které si potřebuju zapsat na rok 2025.

Už se těším, že si upletu novou šálu a čepici. Občas mám problém najít v obchodě přesně to, co by se mi líbilo. Tak proč si to nevyrobit? Dlouhé podzimní večery jsou na takové ruční práce jako dělané. A pokud nic takového neumíš, tak proč se to nenaučit? Teď začalo být hodně populární háčkování – zkusit můžeš třeba metodu amigurumi a uháčkovat si nějaké zvířátko (Nejjednodušší bude velryba nebo želva.).

Krásný podzim přeje Martina

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Martina Mátlová


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz