Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-na-louce-buv_i71.jpg

Zápisník redakce: Odvážná dívka s velkým odhodláním

Jsi mladý a chceš něčeho dosáhnout? Něco, co dává smysl a co změní svět? Máš touhu najít smysl života a hledáš svůj vzor? Na IG je spoustu lidí, které máme chuť následovat, ale jsou i vzory, které na sociálních sítích nenajdeme. Jednou takovou je Anička Zelíková? Znáš ji?

Anička byla mladá 17. letá dívka, která se rozhodla k možná nepochopitelnému, bláznivému, ale neuvěřitelně odvážnému kroku ve svém životě. Obětovala se!

Čím vynikala? V podstavě ničím. Byla klidná a poslušná, chodila do školy a modlila se. Tak jako dost možná mnoho z nás.

Tak jako mnoho dívek v našem okolí. A přece byla jiná. Její vnitřní svět nebyl o touze být na prvním místě, mít to nejlepší sebevědomí a neměla potřebu zkoumat, zda ji někdo ublížil a ona teď musí udělat sebereflexi a zrodit v sobě sebevědomí. Přesto i po 100 letech od jejího narození (19. 7. 1924) nám může být vzorem. Měla nekonečnou lásku, odhodlání a odvahu.

Anička věděla, že její život tu na zemi už nebude dlouho trvat. Poprosila tedy o duchovní podporu Mons. Josefa Hloucha (pozdějšího biskupa ČB), který ji byl zpovědníkem a duchovním rádcem.

Toužila také stát se karmelitkou. Sestry ji však nepřijaly pro její nemoc a blízkou smrt. Příprava na řeholní sliby, totiž trvá mnoho let. Stala se tedy terciářkou. Přijala nové jméno Marie od svátostného Srdce Ježíšova, složila řeholní sliby chudoby, čistoty a obdržela škapulíř Panny Marie Karmelské.

V letních měsících r. 1941 již byla trvale upoutána na lůžko, 11. září potom zemřela v rodných Napajedlech právě ve chvíli, kdy zvonilo na ranní modlitbu Anděl Páně.

Její poslední slova zněla: „Všechno je tak krásné. Nechtěla bych s nikým měnit. Miluji Ježíše, mám ho tolik ráda“.

Její život se naplnil láskou, obětí a smysluplným cílem. Anička nelitovala svého rozhodnutí a věděla, že to co dělá, má smysl.

Co na to říkáš? Je to něco, co bys dokázal taky? Rozhodnout se a mít tolik odvahy, že za to položíš život? Navíc, pokud ty sám z toho nic nezískáš? Za mě je to obdivuhodné. Anička nás má mnoho co učit a protože věříme, že je v nebi, může se za nás přimlouvat. Prosme ji o pomoc, více odvahy a odhodlání dělat správná rozhodnutí. Majka St

 

 

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

fotografie uvnitř článku: Public Domain

Autor fotografie:  angiolina DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz